ESTETSKI ISPUNI

U našoj ordinaciji dentalne medicine posebna se pozornost pridodaje estetici i kvaliteti uz bezuvjetnu primjenu pravila struke. Koristimo najmodernije i najkvalitetnije, uglavnom američke i japanske materijale i druge preparate poput 3M ESPE Filtek Ultimate® i GRADIA® DIRECT kompozitnih (bijelih) materijala. Oni nam omogućuju visoku kvalitetu zaštitite zuba od daljnjeg propadanja a da istovremeno rezultati izuzetne estetike, prirodnosti izgleda i dugogodišnje funkcije zuba nije narušena. Svaki ispun modelira se slojevito, uz pomno biranje boje materijala kako bi se novi nadomjestak u potpunosti uklopio u boju zubnog tkiva.

Svi ispuni se rade po pravilima struke, slijedeći najnovija istraživanja a u cilju postizanja najbolje terapije za svaki zub individualno. Pri preparaciji kaviteta (čišćenju karijesa) slijedimo pravila mikro invazivne stomatologije. Danas je tehnologija u dentalnoj medicini toliko napredovala da je zapravo stomatolozima omogućeno pratiti najnovija istraživanja i u praksi. U potpunosti se štedi zdravo zubno tkivo pri preparaciji kaviteta za ispun. Izgubljeno zubno tkivo ne može se vratiti, samo nadoknaditi.

Bijeli (kompozitni) ispuni imaju prednost pred amalgamskim ispunima jer ne sadrže živu, sa zubom se vežu kemijski, zahtijevaju manje otklanjanje zdravog zubnog tkiva te postižu vrhunsku estetiku.

Kompozitni ispuni postižu izuzetno čvrstu i trajnu vezu na stjenku zuba a boja i izgled ispuna identični su prirodnom zubu.

IZBJELJIVANJE ZUBI

Blistavi osmijeh oduvijek je privlačio pažnju drugih ljudi. Međutim, pod utjecajem loših navika te s godinama zubi tamne. Izbjeljivanje pacijentima vraća bijele zube.

Sve je više zahtjeva za blistavim osmjehom te sjajnim i bijelim zubima, no i sve više pitanja o mogućim nuspojavama postupaka za izbjeljivanje te oštećenjima zuba. Izbjeljivanje se provodi isključivo pod kontrolom stomatologa stoga nema razloga panici.

U našoj ordinaciji isključivo se koristi svjetski priznat i provjeren proizvod vodećeg američkog proizvođača dentalnog materijala Ultradent®.

Proizvod zube izbjeljuje sigurno i bez ikakvih oštećenja zubne strukture, djelujući isključivo kemijski, vrlo niskom koncentracijom, uz minimalnu mogućnost javljanja nuspojava (npr. preosjetljivost zuba). Postupaka za izbjeljivanje zuba ima mnogo, međutim, znanstveno je dokazana dugotrajnija postignuta bjelina, izbjeljivanjem na ovakav način, nego kod korištenja raznih lampi ili lasera.

Naime, ključ je u sporijem ali daleko dugotrajnijem i konkretnijem konačnom rezultatu, jer proizvod kemijski rastvara pigmentirane, obojane čestice u zubnoj strukturi, umjesto da ih samo prividno „ zamaskira“ (u američkoj terminologiji značajna je razlika između termina „bleaching“ što bi bilo postignuto drugim metodama i „whitening“ koja se postiže našom kemijskom metodom izbjeljivanja).

LJUSKICE

Nadoknada razorenog tvrdog tkiva zuba estetskim materijalima koji vjerno oponašaju prirodnu boju zuba i vraćaju mu funkciju, moguć je izradom estetskih ljuski. U današnje vrijeme vrlo su popularne u tzv. „Hollywood“ osmjehu gdje im je popularan naziv „veneers“. Međutim, ne smijemo zaboraviti, zdrav zub je najljepši zub.

Najčešće se izrađuju na prednjim zubima kako bi se promijenio oblik, veličina, boja i položaj zuba. Izradom ljuskica je moguće zatvoriti razmake (dijasteme) između zuba, prekriti potamnjeli zub i nadoknaditi slomljeni zub ili zube. Karakteristika i prednost ljuskica je minimalno brušenje zuba i to samo one plohe zuba koju želimo promijeniti.

Ljuskice vraćaju zdrav i lijep osmjeh.

DJEČJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Djeca su za nas posebni pacijenti, čije se povjerenje treba zaslužiti. Ipak, jednom stvoreno povjerenje između Vašeg djeteta i njegovog stomatologa, osnova je kvalitetne terapije za zdravlje zuba Vašeg djeteta, cijeli život.

Polažemo veliki napor u privikavanju nekooperativne djece, djece sa izuzetnim strahom od stomatologa, najčešće zbog prijašnjih loših iskustava kod onih stomatologa koji za djecu nemaju vremena ali niti znanja u radu s djecom i često nažalost niti volje.

S obzirom da je preventiva osnovni pojam u liječenju moderne medicine i stomatologije, posebno težište dajemo prevenciji kod djece i odraslih.

Stoga nam je cilj mliječne, a posebice mlade trajne zube liječiti na način poštede zdravog zubnog tkiva. Jedino se na taj način može poštediti zdravo zubno tkivo a koje jedino može izdržati žvačne sile cijeli život. U današnje vrijeme tehnologija je toliko napredovala da bi bilo vrlo pogrešno takve mlade trajne zube osuditi jednoga dana, na protetski nadomjestak ili vađenje preranim odstranjivanjem zubne cakline, već u najranijoj dobi. Jedino caklina može očuvati zub u zubalu i u najstarijoj dobi. Sve preparacije zuba radimo prema načelima minimalno-invazivne stomatologije gdje se maksimalno čuva zdravo zubno tkivo. Moderni uređaji za dijagnostiku karijesa kao i za preparaciju, omogućuju izradu vrlo malih preparacija na zubu, uz izuzetno visok postotak uspješnosti takve terapije.

Kod nas se svi zubi saniraju prema pravilima struke, te se koriste moderni adhezijski i remineralizacijski materijali za nadoknadu zubnih tkiva.
Pečaćenje fisura trajnih zubi, kao najbolju metodu prevencije karijesa, radimo sa modernim kompozitnim i smolastim materijalima koji omogućuju visoki stupanj prevencije duži niz godina. Pečaćenjem fisura zatvaraju se udubljenja i neravnine na zubima, gdje se najlakše zadržava hrana.

ENDODONCIJA

Endodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi liječenjem zubne pulpe. Smatra se da je jedna od najgorih i najintenzivnijih boli upravo akutna upala zubne pulpe. Izuzetno je važno ispravno izliječiti zub kako kasnije ne bi došlo do mogućih brojih komplikacija poput cista, granuloma, oticanja, fistula i sl.

Kako bi liječenje bilo uspješno neizostavno je imati odgovarajuću opremu i materijale. U našoj ordinaciji služimo se najnovijim modelima apeks lokatora (uređaja koji određuju duljinu korijenskih kanala) NSK® iPex, te najkvalitetnijim materijalima za kemijsku obradu kanala kao i za njihovo punjenje. Svaki se izliječen zub prati i radiološki (RTG snimkom).

Punjenje kanala se vrši uz Dentsply® AH26 Plus. Kontrolne rendgenske snimke se rade prije i nakon punjenja korijenskih kanala a preporuča se i nekoliko mjeseci nakon završenog liječenja kako bi se pratilo cijeljenje upalnog procesa u kosti oko vrška korjena. Za gubitak velikog broja zuba možemo okriviti neodgovarajuća liječenja kod kojih je upalni proces i dalje prezistirao, razarajući kost. Također i frakture zuba nakon endodontskog liječenja. Ipak, današnji materijali nam daju veće šanse, uspješnost liječenja je vrlo visoka uz maksimalnu očuvanost broja zuba u zubalu.

PARODONTOLOGIJA

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem bolesti potpornih struktura zuba.

Do sada se parodontitis (parodontozu) smatrao neizlječivom bolesti kao i neizbježna pojava klimavosti i gubitka zubi. Međutim, novim metodama liječenja, zubi se učvršćuju a zubno meso postaje zdravo.

Nažalost, premalo se pažnje posvećuje edukaciji pacijenata o održavanju oralne higijene, kako one koja se provodi kod kuće, tako i one koja se provodi profesionalno u stomatološkoj ordinaciji.

Zato na prvo mjesto, u cilju prevencije i liječenja parodontitisa stavljamo edukaciju, razgovor s pacijentima, demonstraciju pravilnog čišćenja te sveukupno prevenciju razvoja ozbiljnijih oblika bolesti tj parodontitisa. Postupak tzv inicijalne parodontne terapije, provodi se u nekoliko posjeta, potpuno bezbolnih, dapače ugodnih, te je nakon toga potrebno samo održavati postojeće stanje.

Kod pojave uznapredovalog parodontitisa vrši se kiretaža parodontnih džepova i poliranje korjenova.

Kod pacijenata kojima je potrebna i protetska rehabilitacija, parodontološka terapija je vrlo važan čimbenik koji će jedini osigurati dugotrajnost takve složene rehabilitacije stomatognatog sustava.

KRUNICE I MOSTOVI

Protetika je grana dentalne medicine kojoj je primarna zadaća zaštita zuba čiji je integritet narušen bilo karijesom, traumom ili gubitkom susjednih i nasuprotnih zubi.

Keramičke krunice su dugotrajno fiksno-protetsko rješenje kod zuba kojem nedostaje velik dio zubne strukture s ciljem vraćanja prvobitne funkcije i estetike. Mostovi nadomještaju jedan ili više izgubljenih zuba.

Napredak tehnologije omogućio je uporabu najkvalitetnijih te također izuzetno estetskih materijala koji udovoljavaju svim zahtjevima funkcijskog opterećenja, izdržljivosti te izvrsnosti u pogledu estetike. Radimo upravo samo s takvim materijalima, u najopremljenijem zubotehničkom laboratoriju koji pruža dugogodišnju garanciju na materijal, njegovu izradu i izgled. Keramika koja se nekad rabila u podlozi s metalom, danas je gotovo istisnuta s tržišta pojavom „bijelog“ metala, cirkonij-oksida. Ovakva kombinacija, cirkonij-oksida kao izuzetno čvrstog a istovremeno i estetskog materijala, s najkvalitetnijom keramikom, doprinose sve većem znanju i interesu pacijenata za ovakve protetske nadomjeske. Poseban način izrade ovakvih nadomjestaka odnosi se na CAD/CAM uređaje, tj. kompjuteriziranu strojnu obradu keramičkog bloka po virualnom otisku. Takvom izradom postiže se apsolutna preciznost protetskog rada, a korištenjem transparentnih materijala dobivena je i savršena prirodnost.

U područjima gdje je najvažnija estetika (područje prednjih zubi), preporučamo potpuno-keramičke protetske nadomjestke (E.Max®) koji i za podlogu imaju staklo-keramiku te na taj način doprinose savršenoj prirodnosti i transparentnosti zuba.

Svi protetski radovi izrađuju u suradnji s zubotehničkim laboratorijem Naturaldent koji prvi posjeduje ISO 9001:2008 SINCERT te garantira najvišu kvalitetu usluge.

PROTEZE

Proteze nadomještaju gubitak većeg broja (djelomične proteze) ili potpunog broja zuba u čeljusti (totalne proteze). Izrađuju se od akrilata i u kombinaciji s metalnim skeletom (lijevane proteze).

Klasične lijevane Wironit® proteze također se nude u rješavanju protetskih problema sa visokoestetskim Ivoclar Phonares garniturama zubi za proteze. Savršenom tehnologijom lijevanja moguće je izvesti lijevane proteze i bez kvačice koje se sidre na „nevidljiv“ način. To se postiže postavljanjem retencijskih abutmenta (kopči) u skelet proteze. To je prijeko potrebno, ako se radi o prednjim zubima. Također se individualni cirkonijski abutmenti za područje visoke estetike se mogu izraditi.

PROTEZE NA IMPLANTATIMA

U našoj ordinaciji vrlo česta je izrada protetskih nadomjestaka na implantatima, a s obzirom na želju pacijenta i medicinsku indikaciju moguć je širok spektar odabira vrste protetskih nadomjestaka. Tako se i potpune proteze mogu izraditi na implantatima. U tom slučaju implantati osiguravaju izvrsnu retenciju i stabilizaciju jer drže protezu na mjestu i osiguravaju bolju funkciju i lakše nošenje.

IMPLANTOLOGIJA

oderna kirurgija omogućava ugradnju dentalnih titanskih implantata u donju ili gornju čeljust. Pri tome, nakon određenog vremenskog perioda, implantat „sraste“ s kosti te se omogući opterećivanje implantata različitim protetskim rješenjima, kao što su proteze, krunice ili mostovi. Stručni tim, u suradnji s specijalistom kirurgom, osim ugradnje dentalnih implantata je u mogućnosti i izvršiti složenije kirurške zahvate, kao što su podizanja nosnog sinusa (Sinus Lifting) i augmentaciju kosti u slučajevima kada nema dovoljno slobodne kosti za ugradnju implanata. Na taj način se povećavaju mogućnosti ugradnje implantata kod većine potencijalnih pacijenata koji su kandidati za implantate. Preoperativne analize se vrše uz pomoć digitalnih rendgenskih sustava tipa digitalni ortopan i 3D Cone Beam tehnologijom (CBCT), tako da je zračenje pacijenta svedeno na minimum uz maksimalni dobitak kod postavljanja dijagnoze i pravilne terapije. Moguća je i izrada individualnih cirkonijskih abutmenta (CAD/CAM) za područje visoke estetike.

Ugradnja implantata je bezbolan i siguran zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Dugoročnost i trajnost protetskih suprastruktura na implantatima kao i samih implantata je moguće samo ako se održava besprijekorna oralna higijena, što uključuje redovito čišćenje i održavanje protetskih dijelova nakon svakog jela. Posebno dizajniranim malim implantološkim četkicama je moguće dobro čišćenje implantološkog sustava, kao i korištenje tekućina za ispiranje usta na bazi klorhekisdina (CHX). Također su vrlo važni kontrolni pregledi. Barem jednom godišnje je potrebno očistiti u stomatološkoj ordinaciji protetsko- implantološki sustav od tvrdih zubnih naslaga kako bi prevenirali moguće upale i komplikacije.

Implanto-protetska rehabilitacija omogućuje u potpunosti prirodni izgled zuba te se ne osjeća razlika između prirodnih i novih zuba na implantatima kada žvačete, govorite i smijete se.

Implantati su ipak neusporedivo bolje estetsko i funkcijsko rješenje od izrade klasičnih proteza i mostova.

ORALNA KIRURGIJA

U našoj ordinaciji nudimo usluge oralne kirurgije, u suradnji s specijalistom oralne kirurgije. Složene ekstrakcije zubi radimo uz minimalnu traumu okolnog tkiva, tako da postoperativni period cijeljenja bude što bezbolniji i kraći za pacijenta. Također smo u mogućnosti izvršiti složenije operacije podizanja dna maksilarnog sinusa kod implantologije.

U ordinaciji vršimo ove oralno-kirurške postupke:

– ekstrakcija zuba
– alveotomija
– apikotomija
– hemisekcija
– augmentacija kosti
– implantologija
– podizanje dna sinusa (tzv. „sinus lifting“)
– GTR/GBR (guided tissue regeneration/guided bone regeneration = vođena tkivna odnosno koštana regeneracija uporabom resorptivnih kolagenih membrana)
– frenulektomija
– nivelacija grebena
– gingivoplastika

ORTODONCIJA

Ortodontska terapija, osim što osigurava odličnu funkciju sustava žvakanja postavljajući zube u idealan položaj u zubnom luku, jedna je od najboljih preventivnih mjera koja će spriječiti nastanak brojnih karijesa na mjestima koja nisu dostupna čišćenju zuba.

Ortodontska terapija danas nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti. Pozitivne posljedice ortodontske terapije su trajne.

Prema uvriježenom mišljenju da je cilj ortodoncije estetika, valja napomenuti kako je pravilan odnos zuba, osim za lijep izgled, još važniji za zdravlje cjelokupnog sustava za žvakanje, mišića i čeljusnog zgloba. Također, vrlo često, u slučajevima kada nedostaju pojedini zubi, fiksna ortodontska terapija može zatvoriti prostore izgubljenih zubi te tako protetski zahvat kojim bi se nadoknadili izgubljeni zubi (implantat ili most) učiniti nepotrebnim.

Prije postave ortodontskog aparatića važno je sanirati sve zube (izliječiti karijese i parodont) te naučiti održavati besprijekornu higijenu. Ortodontske kontrole provode se svakih 4-6 tjedana ili po potrebi, u suradnji s specijalistom ortodontom.

Budući da tehnologija u dentalnoj medicini rapidno napreduje, postoji mogućnost odabira estetskih bravica, i onih kod kojih terapija kraće traje, ovisno o indikaciji.

PROFILAKSA

S obzirom da osviještenost o nastanku karijesa i njegovoj prevenciji je uglavnom poznat svima, međutim, nije uvijek za pacijenta najbolje ono što čuje na televiziji ili pročita u tisku. U našoj ordinaciji dentalne medicine svakom pacijentu pridajemo veliku pažnju pri prvom pregledu, dajući naglasak na profilaksu određenih stomatoloških bolesti. S prvim pregledom pacijentu dajemo detaljne upute o održavanju oralne higijene, o četkanju, pastama i sredstvima za ispiranje. I to za svakog pacijenta, individualno, ovisno o kliničkom statusu kod prvog pregleda.

Oralni testovi

Također u našoj ordinaciji pacijenti mogu obaviti test indeksa oralne higijene, test određivanja statusa sline mjerenjem njezine količine (mjerenje količine stimulirane i nestimulirane sline), te odrediti kiselost odnosno pH stimulirane i nestimulirane sline. Na ovaj način može se odrediti sklonost pacijenta prema stvaranju karijesa te naknadno određivanjem pravilne oralne higijene može se spriječiti pojavnost karijesa. Najnovija istraživanja pokazuju da moderan i brz život, uzorkuju sve češću pojavu gastro-intestinalnih bolesti. Ovakvi testovi određivanja kiselosti sline mogu ukazivati i na pojavu tih bolesti, koje je vrlo važno čim prije liječiti.

Djeca

Kod djece je najvažnija profilaksa. Njihove mlade trajne zube vrlo je važno poštediti od nastanka karijesa i brušenja. To se može jedino dobrom profilaksom. Osim davanja uputa o oralnoj higijeni, profilaksa se vrši i topikalnom floridacijom u ordinaciji, odnosno premazivanjem zdravih mladih zubi preparatima visoke koncentracije iona flora koji se ugrađuju u strukturu cakline, jačaju je i štite od napada kiselina iz okoline. Europska akademija za dječju stomatologiju (The European Acadamy of Paediatric Dentistry – EAPD) u Ateni je, u studenom 2008. godine, prihvatila smjernice o uporabi fluorida kod djece. Postignut je dogovor o tome da razina fluorida u zubnoj pasti namijenjenoj djeci u dobi od 6 mjeseci do 2 godine treba imati koncentraciju od 500 ppm fluorida. Za djecu od 2 do 6 godina razina treba biti 1000+ppm, a za one iznad 6 godina treba sadržavati 1450 ppm fluorida. Djeca u dobi do 6 godina trebaju koristiti količinu zubne paste veličine zrna graška, a ona starija od 1 do 2 centimetra paste.

Međutim, istraživanja su pokazala da se unatoč fluoridaciji zbog posebne građe žvačnih ploha kutnjaka u njima razvija karijes. Stoga se u skladu s procjenom liječnika obavlja tzv. pečaćenje fisura tj. zalijevanje žljebova na žvačnim plohama kutnjaka, posebnim za to primjerenim materijalom. .
Zahvaljujući velikim naporima stomatologa i prevenciji danas, djeca imaju upola manje oštećene zube nego njihovi roditelji.

Trudnoća

Jednako je tako pogrešno u trudnoći izbjegavati posjete stomatologu. Pojačana kiselost sline u trudnoći, uzrokovana ponekad i čestim povraćanjem i promjenom prehrane, samo je jedan od mnogih čimbenika koji pogoduju karijesu. Također je povećana koncentracija bakterija u slini zbog hormonskog statusa, zbog čega može doći do pojave tzv. trudničkog gingivitisa i parodontitisa, posljedično s pojavom krvarenja i otoka desni.

Kako bi se spriječila opasnost od nastanka karijesa, potrebno je upozoriti buduće majke na nužnost ispravne oralne higijene i obvezatno otklanjanje zubnog plaka i kamenca. Pored četkice i paste, potrebno je upotrijebiti i zubnu svilu, te po potrebi i tuš za usta. Na početku trudnoće potrebno je sanirati zubalo.

Poremećaji temporomandibularnog zgloba i udlage

Stres, neizostavan u svakodnevici, i gubitak pojedinih zuba, može dovesti do pojave stiskanja, ili škrgutanja zubi. No stiskanje zubima udruženo sa škrgutanjem oštećuje zube te je često uzrok glavobolja i migrena. Kod ljudi koji pate od migrene, bez istovremenog pojavljivanja drugih simptoma, preporuča se terapija udlagom.

Udlaga štiti pacijentove zube od abrazije (mrvljenja), te vrši prevenciju kod boli mišića, ali isto tako kod boli zgloba i čeljusti, ukočenosti vrata te zubne osjetljivosti.

Široki izbor parafunkcijskih i sportskih udlaga znači prevenciju ostećenja zubi i protetskih radova, kao i težih patoloških promjena u čeljusnom zglobu.

DIGITALNI RTG

U našim ordinacijama nudimo uslugu digitalnog dentalnog rendgena, kao jedne od najvažnijih dijagnostičkih metoda pri izvođenju terapijskih postupaka. Za intraoralnu radiografiju koristimo digitalni sustav najnovije generacije, DIGORA®Optime, renomiranog finskog prizvođača SOREDEX.

Prednost ovakvog snimanja su digitalne senzor pločice koje omogućuju prikaz snimke u realnom vremenu, s visokom preciznošću svih snimanih struktura, a istovremenim pristupom u funkcijsku analizu i obradu snimke odgovarajućim softverom. Jednostavna uporaba, ugodnost i za pacijenta i terapeuta, te funkcionalnost i dijagnostička kvaliteta samo su neke od karakteristika koji odlikuju navedeni sustav.

Jedna od najvećih prednosti digitalnog rendgena je minimalno zračenje. Prednosti su također i sadržajnost i praktičnost snimke, u usporedbi s analognima. Nakon snimanja snimke se uz odgovarajući softver mogu odmah dodatno obraditi kako bi se željeni detalji čim bolje prikazali. Kod analognih snimaka niti jedan dio snimke ne može se mijenjati, te se za bilo kakve promjene snimke pacijent mora ponovo snimati i dodatno zračiti.

Kroz svega par minuta ukupnog procesa, od snimanja do obrade snimke, dobijemo vrlo bitne podatke o zubu ili više njih. Vidljive su jasno anatomske strukture, ali i postojanje patoloških procesa u kosti, ili oko korjena zuba, postojanja karijesa ispod protetskih nadomjestaka ili ispuna itd.

Ponekad su takvi podaci vrlo bitni za daljnje liječenje pa se zahvat ne mora odgađati za drugu posjetu, jer se digitalno snimanje obavlja odmah u ordinaciji bez naručivanja.

Nakon obavljenog snimanja snimke se pohranjuju u karton pacijenta. Međutim, kako je pohrana digitalnih snimaka vrlo jednostavna, snimke se također mogu kopirati i slati na druge lokacije po želji pacijenta, kao e-mail, CD itd. Stoga je preporuka obavljati dijagnostiku digitalnim rendgenskim snimakama.

RADNO VRIJEME ORDINACIJE

Ponedjeljak, Utorak, Četvrtak
Od 14 do 20 sati

Srijeda, Petak
Od 8 do 14 sati

KONTAKT INFORMACIJE

Adresa
Božidara Adžije 22, 10 000 Zagreb, Hrvatska

+385.1.3646.232 ordinacija@protrka.hr